Amb el mateix esperit de qualitat que ha marcat el Seminari Debat d’Idees Valencianistes des de la seua primera edició, el Bloc d’Estudiants Agermanats i l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc continuem amb l’onzena edició per consolidar aquesta cita anual. Una vegada més, reunirem un notable grup d’experts en diverses disciplines per abordar el present i les perspectives de futur d’algunes de les principals problemàtiques que ens afecten als valencians, i constituir un fòrum de debat d’idees per a construir una societat millor.
El seminari d’enguany se centra en tres qüestions que preocupen el valencianisme de hui: la identitat valenciana vista des de diferents territoris del País Valencià, la llengua a l’educació i a l’administració pública, i el #DeuteHistòricValencià.
La programació del XI Seminari Debat d’Idees Valencianistes és la següent:
- Dimecres 3 de maig. Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.
17h “Valencians de sud a nord”. Projecció del documental “Ser a la frontera sud” i debat al voltant de la identitat valenciana des de diferents perspectives del País Valencià. Amb la participació de:
- Lluís Català, director del documental
- Josep Enric Escribano, president de l’Associació El Tempir d’Elx
- Pau Fabregat, president de Maestrat Viu
- Modera: Susanna Pardines, coordinadora del Lab d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe
19h “La competència lingüística plena a l’administració pública i la UVEG”. Debat al voltant de la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de funció pública i en l’àmbit de la Universitat. Amb la participació de:
- Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques
- Ferran Suay, president de l’ELEN, membre d’Intersindical Valenciana i professor de Psicologia de la UV
- Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional de la UV
- Modera: Nathalie Torres, subdirectora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la GVA
- Dimecres 10 de maig, 19:00h. Menador Espai Cultural de Castelló. Presentació del #Demos10, “Poder i llengua. Les llengües de l’ensenyament al País Valencià”. Amb la participació de:
- Vicenta Tasa i Anselm Bodoque, autors del llibre
- Ignasi Garcia, regidor de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló
- Modera: Jordi Tàrrega, membre de l’ACV Tirant lo Blanc
- Dijous 11 de maig, 18:30h. Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Microxarrades i taula redona “#DeuteHistòricValencià. Nosaltres decidim sobre els nostres diners” + Concert de Pau Alabajos. Què podríem fer els valencians i valencianes amb els diners del #DeuteHistòricValencià? Presentació de la campanya i microxarrades al voltant de l’aprofitament dels diners del deute històric des de diferents sectors de la societat. L’acte finalitzarà amb l’actuació del músic Pau Alabajos.