Èxit a la presentació del #demos9 “El tio Canya ha mort”

Èxit a la presentació del #demos9 “El tio Canya ha mort”

El dimecres 14 de setembre la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc vam presentar el número 9 de la col·lecció Demos, titulat El tio Canya ha mort. Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià i l’autor del qual és Francesc Hernàndez i Dobon. L’acte, celebrat al Saló d’Actes del Col·legi Major Rector Peset, va comptar amb la participació de Susanna Pardines, coordinadora de Lab de Cultural i Identitat de la Fundació Nexe, de Rubén Trenzano, Director General de Política Lingüística i l’autor del llibre, Francesc Hernàndez.

El sociòleg Francesc Hernàndez va explicar que el llibre parteix de les dades recollides per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, que demostren que el valencià continua en una situació precària en alguns casos però que ha guanyat terreny des que el grup de música Al Tall va publicar per primera vegada, fa ara 40 anys, la cançó d’El Tio Canya. “Gràcies al paper de l’escola els joves de hui en dia tornen a dominar el valencià parlat i escrit”, va remarcar l’autor. El Director General de Política Lingüística, Rubén Trenzano, va agrair a la Fundació Nexe i a l’autor la promoció de llibres d’aquest tipus que puguen ajudar a implementar les polítiques lingüístiques adequades.

whatsapp-image-2016-09-16-at-13-06-16

El llibre  estudia la “mecànica” de la llengua, val a dir, la relació que hi ha entre competències lingüístiques actives i passives, i entre competències i usos lingüístics. S’estudia també la relació entre la llengua i les variables sociològiques més significatives: procedència, lloc de residència, formació i classe social, per a definir indicadors que permeten bastir polítiques lingüístiques efectives. No es tracta només de dir en quin punt de la via està la nostra “locomotora” lingüística, sinó també d’explicar com funcionen alguns dels seus engranatges interns; almenys les palanques bàsiques per a fer-la avançar.

La presentació del llibre s’ha portat a terme amb la col·laboració de la Universitat de València, la Direcció General de Política Lingüística i la Diputació de València. Recordeu que podeu comprar el #demos9 contactant amb l’ACV Tirant lo Blanc (gerencia@tirant.org) o descarregar-lo del web de la Fundació Nexe ací.