L’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc ha celebrat el centenari de la Declaració Valencianista en un acte al Centre del Carme de Cultura Contemporània que va tindre lloc el divendres 23 de novembre en el marc de la XXII Nit del Tirant. L’acte, al qual van acudir més de 160 persones, va servir per a celebrar un any més de treball pel valencianisme cívic de l’entitat, a més del primer segle de la Declaració. El president de l’entitat, Gonçal Grau, va ser l’encarregat de donar la benvinguda, qui va explicar que les tres paraules claus de la nit eren sentiment, convicció i il·lusió, tres valors fonamentals per al valencianisme del present. “Hui presenten una nova declaració valencianista que estem convençuts que representa tots eixos valors”, va apuntar Grau, “ara la tasca és nostra de fer realitat el País Valencià que volem”.
Cent anys després de la publicació de la Declaració Valencianista l’entitat pretén, d’una banda, donar a conéixer el valor i la importància que el manifest va tindre en el seu moment i atorgar-li el paper que encara ara ha de tenir en la construcció de la història col·lectiva del poble valencià. De l’altra, el Tirant pretén actualitzar-ne l’ambició, traduir-ne el pensament al nostre temps i fer propostes noves, amb la mateixa amplitud d’horitzons que aquells valencianistes de 1918 van tenir de forma honesta i decidida. La socia Anna Perpinyà va ser l’encarregada de presentar al públic el document de 70 pàgines composat per 12 capítols diferents i en el qual han participat 17 entitats.
En la XXII Nit del Tirant també es va entregar el I Premi Nexe a la trajectòria acadèmica en defensa dels valors democràtics al País Valencià, que enguany ha rebut Carmen Castro. Castro és una economista feminista galega-valenciana, Doctora en Economia amb una clara dimensió social, que s’ha desenvolupat partint d’un compromís explícit amb el desenvolupament socioeconòmic des del principi d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes. La cerca i experimentació de mètodes de treball alternatius que possibiliten la transversalitat, multifuncionalitat i pluralisme resulten una constant font de motivació en el seu desenvolupament professional. La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, va ser l’encarregada d’entregar el premi. Amb aquest premi, el Tirant i la Fundació Nexe volen posar en relleu el seu paper en l’àmbit acadèmic i com a activista.
A l’acte, que va estar conduït pel MAGnífic Rubén Aparisi i amenitzat amb la música de la cantautora de Benigànim GEM, també s’hi va projectar el documental breu que el Tirant ha editat per a l’efemèride. Un documental que posa en valor la Declaració Valencianista de 1918, així com la voluntat renovadora que el Tirant té adaptant aquella publicació als nous temps. L’historiador Vicent Baydal i Sala i la filòloga Anna Garcia Escrivà han sigut les persones assessores del documental.
Per a la cloenda de l’esdeveniment, Reis Gallego, la secretària del Tirant, qui va posar l’accent en la necessitat de situar el feminisme com un dels eixos centrals del valencianisme: “el feminisme abasta totes les lluites contra el poder social i econòmic establert, el patriarcat i el capitalisme”. Gallego va insistir en el fet que la Nova Declaració Valencianista ho deixa molt clar “volem la diversitat, la inclusió i la sostenibilitat sota el paraigua del valencianisme”.