El dia 18 d’Octubre es celebrava a Ontinyent el IV Workshop d’Economia Valenciana al Centre Cultural Caixa Ontinyent . L’acte s’inicià a primera hora del matí amb la inauguració del programa de mà de la Secretaria General de la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc, Reis Gallego.
A la taula inaugural es trobaven, junt a la moderadora, José Pla Barber, catedràtic d’organització d’empreses a la Universitat de València i Jorge Hermosilla Pla, Vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, com a membres i representants del cos universitari; i Jorge Rodríguez Gramage, Alcalde d’Ontinyent i Miquel Lorente López, Director General d’Economia Sostenible, com representants de l’administració local i autonòmica.
Els participants aprofitaren la primera intervenció de la jornada per donar la benvinguda als assistents, plantejar els primers reptes i propostes, deixar veure les seues perspectives i enfocaments i, com a denominador comú, remarcar l’encertadíssim moment econòmic valencià en el que es realitzava l’encontre, ficant en valor la rellevància que pot tindre en el futur pròxim de l’economia valenciana la unió de l’administració, les universitats i les empreses.
Una vegada finalitzat l’acte inaugural, es va dur a terme la primera Sessió d’Experts, què, moderada per Xavier Molina Morales, ficava damunt la taula el tema Cap a una millor governança del Clúster Tèxtil. Com treure valor de la gestió del Clúster? Iniciaria la intervenció Pepe Serna, Representant d’ATEVAL, exposant l’actuació, visió, i objectius de la pròpia ATEVAL dins del Clúster Tèxtil valencià, i en el context territorial de la Vall d’Albaida, L’Alcoià i El comtat, on es desenvolupa la major part de l’activitat econòmica del sector.
Per la seua part, Vicent Blanes va optar per la reproducció de dos vídeos sobre l’activitat, recursos, infraestructura i equip humà d’AITEX, d’on es Director General, a mode de visita virtual a les instal·lacions, laboratoris i naus de prova dels materials, a més de mostrar un nou sistema en desenvolupament anomenat ADDYING: una plataforma on compartir informació per l’evolució, desenvolupament i cooperació del Sector Tèxtil internacional.
Júlia Company Sanús, Directora del IVACE tancà la primera sessió amb una perspectiva externa al mon empresarial, donant relleu a la situació dels clústers a nivell d’operativitat i reconeixement de cara a l’administració.
La 2ona Sessió d’Experts comptava amb la mediació d’Elies Seguí, i amb les ponències de José Pla Barber i Càndid Penalba, catedràtic d’organització d’empreses a la UV i CEO de Cotoblau, respectivament.
La primera exposició Direcció internacional d’empreses arribà de la mà de José Pla, on es va poder comprovar els canvis de configuració que havien patit les empreses multinacionals a partir de un nou sistema de acoblament en la cadena de valors, i l’aparició del concepte Cadena de Valor Global: el resultat de seccionar la cadena de valor en segments més específics i especialitzats i l’externalització d’aquests segments a l’hora d’afrontar el procés productiu.
Al segon torn Càndid Penalba s’encarregà de donar una perspectiva més empirista, des de la posició de CEO de Cotoblau que ocupa, amb una forta aposta pel fenomen globalitzador i el lliure mercat. Penalba ficà sobre la taula la quantitat d’actors, actuacions i entitats a les que s’involucra a l’hora de ficar en marxa un procés productiu de cara al mercat internacional, i feu comparatives amb altres sectors per il·lustrar la magnitud dels processos, dels efectes externs, els equips de treballs i, en general, dels inputs i outputs del sector tèxtil i, específicament, de la seua entitat empresarial.
El IV Workshop d’Economia Valenciana va concloure amb la presència de José Cantó Domenech, Director del Campus d’Ontinyent de la UV, Teresa García, Directora General d’Emprendiment i Cooperativisme i Helena Àvila, representant de la Fundació Nexe. Fou un breu acomiadament que va recollir els punts forts i aportacions positives de les jornades al vincle administració-empresa-universitats, i que també plantejà quins punts febles podien enfortir-se de cara al futur per a millorar l’acollida de les jornades als cercles universitaris, i desenvolupar així el treball cooperatiu entre l’acadèmia, els nous estudiants i els representants empresarials.