Vídeo de la taula redona amb Brauli Montoya (UA), Vicent Flor (UVEG) i Josep Conill (filòleg).celebrada dins de la I Trobada Nexe.
Debat al voltant de dos capítols del llibre “Nació i identitats. Pensar el País Valencià” :
1) Identitat valenciana i transmissió del valencià. El treball presenta la interrupció de la transmissió familiar del valencià ocorreguda durant els segles XIX i XX com una conseqüència de les actituds lingüístiques negatives que s’estenen entre la població a partir de la prohibició del valencià en el segle XVIII. Quan es recupera l’ensenyament de la llengua a finals del segle XX, les actituds contràries al valencià perduren, especialment entre les generacions més grans, motiu pel qual tendeixen a desaparèixer en benefici de les opinions favorables entre els més jóvens.
2) Trencar per mantenir l’hegemonia del castellà. Secessionisme lingüístic i identitat valenciana. Aquest capítol analitza diverses de les claus de la construcció política de la “llengua valenciana” protagonitzada pel “blaverisme”, un moviment polític de caire populista, conservador, anticatalanista, regionalista i espanyolista que ha sigut un actor fonamental en impedir o, si més no, dificultar el procés de normalització lingüística al País Valencià. L’objectiu del capítol és estudiar algunes de les estratègies del discurs del secessionisme lingüístic i avaluar la seua importància social.