En el marc de l’Exposició d’Escriptores Valencianes, situada al Centre de Joventut d’Algirós, hem celebrat la taula redona ‘Escriptores i lectores. Visibilitzar al 2.0’.
Podeu veure el vídeo resum de l’activitat ací.
Han participat les booktubers Amaia Crespo, del canal Paper i píxels i Marta Meneu-Borja, de La prestatgeria de Marta. A més de les comunicadores Irene Rodrigo, del programa Una habitació pròpia d’Apunt ràdio i televisió, i Sénia Mulayali, d’Els Llibres de Sénia, i Carmen Rubio ha sigut l’encarregada de moderar el debat.
La taula redona ha tractat al voltant dels projectes de les participants: com van començar, què les va impulsar a llençar-se al món 2.0 amb la literatura i, especialment, quina és la situació de les dones en aquest àmbit. En aquest sentit, totes han coincidit en la necessitat que les dones es facen visibles a través de les xarxes socials i que se senten apoderades per a parlar de qualsevol tema. En aquest cas, el de la literatura, les booktubers asseguren sentir-se còmodes i no s’hi han sentit discriminades per ser dones, un fet que relacionen amb què el contingut que difonen va dirigit a un públic molt concret, majoritàriament dones. Malgrat això, sí que han hagut de suportar alguns comentaris sobre el seu físic o la seua vestimenta.
“A partir de que hi haja més canals de dones i que es parle més de la literatura feta per dones, ara totes i tots coneixem més dones escriptores i parlem d’elles amb normalitat, sense la necessitat d’establir-nos una quota quan fem el guió dels nostres programes”, va assegurar Amaia Crespo, qui va ser la més pionera de totes i ja fa quatre anys que va obrir el canal. En aquest sentit, Irene Rodrigo va apuntar que sovint costa trobar llibres escrits per dones: “Com va dir Virginia Woolf, les dones no han tingut una habitació pròpia on escriure, per això han escrit menys”. Rodrigo va començar el seu camí com a booktuber amb un programa anomenat Léeme. Actualment és presentadora a la ràdio i la televisió d’Àpunt Mèdia.
D’altra banda, també van apuntar que el fet de ser dones i parlar de literatura de dones els fa tindre el seu propi públic. Així ho va explicar Marta Meneu-Borja: “Quan faig programes sobre dones escriptores i ho especifique en el títol, el vídeo té més visites”. Sénia Mulayali, per la seua banda, va explicar que va començar com a booktuber gràcies a l’impuls que li va donar TresDeu, amb qui actualment està treballant a la televisió d’Àpunt en un programa sobre música anomenat València, Califòrnia.
Per a finalitzar l’activitat, les comissàries de l’exposició, Rosa Roig i Manola Roig, van fer una activitat de dinamització lectora amb fragments de dones escriptores valencianes de tots els temps.
Comencem l’activitat d’animació lectora “Llegim amb les valencianes” amb Manola i Rosa Roig ✍ pic.twitter.com/uRObwMS0ek
— ACV Tirant lo Blanc (@acvtirant) 29 d’octubre de 2018