El passat dijous, 22 de juliol, Gonçal Grau, president del Tirant, i Susanna Pardines, coordinadora del Lab d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe, varen mantindre una trobada amb la diputada a les Corts Valencianes per Compromís, Nathalie Torres, per a analitzar la situació actual del valencià i plantejar propostes de futur que ens ajuden a avançar en l’ús social de la llengua i en el reconeixement dels drets lingüístics de les valencianes i els valencians.
En la reunió, es varen donar a conéixer les dades actuals de l’aplicació de la Llei de plurilingüisme al sistema educatiu valencià. Aquestes dibuixen un panorama esperançador i de futur per a la revitalització de la presència del valencià al conjunt del País Valencià. Entre d’altres, destaquen l’augment de vora un 55% en el nombre de xiquetes i xiquets matriculats en valencià per al proper curs o l’ampli consens social en l’aprovació dels plans plurilingües de centre per part dels consells escolars, ja que han estat aprovats per àmplies majories en més del 90% dels centres. Això no obstant, vàrem destacar que calia continuar treballant el pròxim curs per tal d’incorporar propostes de millora que permeteren incrementar encara més de forma efectiva l’ús del valencià a les escoles. Susanna Pardines va remarcar que seria interessant poder incorporar aquestes i altres dades d’ensenyament a l’Observatori del Valencià de la Fundació Nexe, per a complementar la informació disponible de cara a possibles estudis sociolingüístics i, al mateix temps, potenciar la visió de conjunt de la situació real del valencià a tot el País Valencià i en tots els àmbits.
Malgrat la importància que sabem que té el sistema educatiu per a la normalització de la nostra llengua, Gonçal Grau va destacar que calia intensificar esforços conjuntament des de les institucions i des de la societat civil per tal de convertir el valencià en llengua vehicular en la resta d’àmbits de la nostra societat: administratiu, laboral, social, comunicatiu, cultural… En aquest sentit, vàrem felicitar Nathalie Torres per l’aprovació de la nova Llei de la funció pública valenciana, que incorpora la competència lingüística com a requisit d’accés, una demanda que des de feia anys reivindicàvem des del Tirant, i vàrem valorar molt positivament l’inici dels treballs de la comissió que ha de redactar el reglament perquè s’aplique de manera efectiva.
Un altre dels temes tractats va ser la reunió del passat dilluns, 19 de juliol, entre representants de les universitats, dels sindicats i de diverses entitats cíviques, com ara el Tirant, amb el conseller Vicent Marzà, durant la qual vàrem conéixer el treball engegat pel departament de d’Educació, Cultura i Esport en matèria de reciprocitat de les emissions d’À Punt, TV3 i IB3. Un pas fonamental en la direcció correcta per al foment del coneixement i ús social de la nostra llengua, que, a més a més, ha d’impulsar col·laboracions en produccions audiovisuals que beneficien directament el sector cultural i econòmic valencià.
Respecte de l’àmbit audiovisual, també vàrem traslladar a Nathalie Torres la nostra preocupació per la tramitació al Congreso d’una nova Llei de l’audiovisual que puga vulnerar els nostres drets lingüístics i que reste capacitat d’actuació en aquest sector clau tant a la Generalitat Valenciana com a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.
Tirant i Nexe agraïm a la diputada, Nathalie Torres, i a Compromís la voluntat de col·laboració amb la societat civil mostrada en la defensa del valencià. Una lluita compartida i que necessita l’acció conjunta de totes les nostres institucions d’autogovern i de totes les entitats cíviques.