El Llegat: tonalitats de canvi

El Llegat: tonalitats de canvi

El passat 24 d’abril de 2021, prop de 200 persones van assistir, amb cura de totes les mesures sanitàries necessàries, al Teatre Auditori de Catarroja per a la preestrena d’El Llegat. Un documental que parla sobre la música en valencià i la seua importància, al llarg dels últims quaranta anys, a les qüestions polítiques i culturals del País Valencià. Aquest projecte va nàixer en mig de la pandèmia de la Covid – 19, fruit de la necessitat de retrobar-nos a nosaltres mateixos com a poble i de fer un mirada al nostre passat per tal d’entendre’ns i saber mirar cap al futur.

Cartell de Cesc Roca

El Llegat és un vídeo-documental en format d’entrevistes, elaborat en col·laboració entre Joves PV i l’ACV Tirant lo Blanc, on apareixen diferents generacions de la música en valencià. Els seus protagonistes parlen de les distintes experiències que els han servit per a esdevindre tot un element vertebrador del poble valencià. Apareixen artistes com Vicent Torrent d’Al Tall, Josep Nadal de La Gossa Sorda, Flora Sempere d’El Diluvi, José Beteta de La Fúmiga, Maria Deltell de MaluksMari Giner de Carraixet o Eva Dénia.

A la preestrena varen assistir, a més d’alguns dels artistes que apareixen al documental, personalitats del Govern valencià com el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el president de les Corts, Enric Morera; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius o la diputada de Normalització Lingüística i regidora de Catarroja, Dolors Gimeno, entre altres.

El documental incorpora, a més d’entrevistes, el vídeoclip d’una versió de la cançó de Lladres (Al Tall), interpretada per Andrea Carreres, destacada concursant del programa d’À Punt Duel de Veus, que també va assistir-hi a la preestrena, i musicada per Jazzmatiks.

L’acte, conduït per Nerea Sanfe, va comptar també amb els parlaments de les dues entitats. Francesc Roig Oliver, secretari general de Joves PV – Compromís, va assegurar que “la música en valencià ha servit al llarg de la seua història per a crear espais de trobada per al valencianisme, espais on les persones de diferents generacions han fet servir per a repensar i construir de forma popular un model de societat valenciana més justa i igualitària”.

“Aquest documental tracta de posar negre sobre blanc sobre per què usem el valencià com a llengua per expressar-nos i que això és tan natural com respirar”, va afegir Reis Gallego Perales, secretària del Consell Nacional de l’ACV tirant lo Blanc.

Seguidament a la projecció del documental, poguerem gaudir d’un concert de Maluks, comprovant efectivament que la cultura és segura i donant ales a la nostra cultura, en valencià. L’èxit d’aquest projecte obri la porta a futures col·laboracions entre Joves PV i L’Associació Cívica Valenciana (ACV) Tirant lo Blanc i, amb això, entre formacions polítiques i associacions cíviques que treballen conjuntament amb uns mateixos objectius. La participació cívica permet el ple desenvolupament del concepte de ciutadania i, en molts casos, afavoreix també la participació política.

El valencianisme civic i polític està trobant la forma de deixar de ser subsidiari i arribar a la societat valenciana integrant lluites transversals al seu discurs per tal de ser útils als interessos i les necessitats de les valencianes i els valencians. Gràcies a això hui es troba en el seu millor moment pel que fa a la seua presència a les institucions. En un context tan complicat com el que vivim i amb les amenaces a les quals ens enfrontem, continuar creixent i treballant conjuntament, pren més importància que mai.

“Ara, El Llegat és vostre: gaudiu-lo, cuideu-lo, estimeu-lo.

Podeu accedir al documental clicant ací.

 

Crònica elaborada per Raul Esteban Romeu (Albal, Horta Sud), membre de la Coordinadora Nacional de Joves PV i graduat en Dret per la Universitat de València.