El passat 18 de setembre, el Ple de la Junta Qualificadora de Coneixements en València (JQCV) va aprovar una convocatòria extraordinària per a les proves del nivell C1 de coneixements de valencià.
Per a aquesta convocatòria s’ofereixen 11.000 places repartides entre 15 seus diferents. El període de matrícula s’inicia el 28 de setembre i s’estendrà fins al 2 d’octubre. Si bé, el termini es podria tancar abans si les places s’exhaureixen abans del dia 2 d’octubre, donada la limitació de places establides al protocol. La inscripció per a aquesta convocatòria serà en format telemàtic en el web de la JCQV.
La prova, com a altres convocatòries, es farà dividida en dos dies. El dissabte 31 d’octubre tindrà lloc la primera part, on s’inclouen les àrees de comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió escrita; mentre, el dissabte 28 de novembre, es convocarà a l’alumnat per a la part d’expressió i interacció oral.
La limitació de places exigida a les mesures de prevenció de la COVID-19 ha fet que, a aquesta convocatòria, siga necessari aprovar les tres àrees examinades el 31 d’octubre (comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió escrita) per a poder accedir a la prova d’expressió i interacció oral del 28 de novembre.
Les 11.000 places es reparteixen entre les comarques de València (7200 places), les comarques d’Alacant (2300 places) i les comarques de Castelló (1500 places).
Les comarques de València compten amb 9 seus per a aquesta convocatòria: Alzira, Bunyol, Gandia, Llíria, Ontinyent, Sagunt i Xàtiva amb 500 places cada seu; mentre que Torrent comptarà amb 700 places i la ciutat de València amb 3000 places. A les comarques d’Alacant s’obriran 4 seus, amb 1000 places per a la ciutat d’Alacant, 500 a Alcoi i Elx i 300 a Oriola. Les places de les comarques de Castelló es divideixen en dues seus: 1000 a Castelló de la Plana i 500 a Vinaròs.
Donada la situació sanitària en què ens trobem immersos, enguany les proves disposaran d’un pla de contingència. Aquest pla preveu totes les mesures de seguretat i prevenció determinades pels òrgans competents, com és la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat). El pla serà canviant per poder adaptar-se a les indicacions sanitàries de cada moment. La informació relativa a les mesures de prevenció es pot consultar, també, a la pàgina web de la JQCV, perquè les persones aspirants puguen conéixer les mesures necessàries durant les proves, però també per als moments previs al començament d’aquestes.
La convocatòria d’enguany compta, únicament, amb les proves per al nivell C1, en ser el nivell més sol·licitat i requerit a l’hora d’accedir a un lloc de treball. Les proves estaven previstes per al passat maig, però a causa de la situació de crisi sanitària i l’estat d’alarma decretat com a conseqüència de la pandèmia, es van haver de suspendre. Ara, la situació actual no permet la realització de tots els nivells de coneixements en valencià, però des de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme s’ha treballat per oferir el nivell més demandat per les persones assistents a aquestes proves.